نسخه قدیم سال جهش تولید با مشارکت مردم

امروز پنج شنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ۱۵:۳۱

اخبار

سلامتی حقی برای همه

دکتر طباطبایی همزمان با روز جهانی ایدز در خصوص این بیماری توضیح می دهد.

 متن گفتگو با دکتر طباطبایی به شرح زیر است:

 

HIV چیست و چگونه منتقل می شود؟

ویروس نقص ایمنی انسان(HIV) به نوعی عفونت قابل سرایت گفته می شود.این بیماری به سیستم ایمنی بدن بویژه گلبول های سفید حمله کرده و آنها را ازبین می برد. بدن فرد مبتلا به ایدز مستعد ابتلا به انواع بیماریها از جمله انواع سرطان ها می شود و ایمنی فرد را در برابر عفونتهایی مانند سل، عفونت های قارچی، عفونت های شدید باکتریایی کم می کند.

راههای انتقال این ویروس به چه صورت است؟

این ویروس از طریق فعالیتهای خاص مانند رابطه جنسی یا مصرف مواد مخدر تزریقی منتقل می شود و همچنین از طریق مایعات بدن فرد مبتلا قابل انتقال می باشد. این مایعات عبارت است از :خون ، مایعات انتهای روده، مایعات دستگاه تناسنلی و شیر مادر.با داشتن تماس گاه به گاه با یک فرد مبتلا مانند دست دادن، در آغوش گرفتن یا بوسه با دهان بسته به این بیماری مبتلا نمی شوید.

آیا واکسنی برای این ویروس وجود دارد؟

پاسخ صریح به این پرسش "خیر" است.با این حال دانشمندان در حال یک آزمایش بالینی روی یک واکسن چند ملیتی به نام Moasico هستند و به نتیجه بخش بودن آن امید دارند.

برای پیشگیری از انتقال این ویروس چه راههایی پیشنهاد می شود؟

خودمراقبتی و شناخت عوامل ایجاد این بیماری بهترین راه پیشگیری است بهتر است با سلاح دانایی و آگاهی به جنگ با آن بروید.

مهم ترین این راهها در شش دسته خلاصه می شود:

شناسایی خطرات: فراموش نکنید HIVاز طریق دست زدن، بوسیدن، پشه ها، ظروف مشترک، سینک توالت، تف کردن یا لمس مایعات بدن منتقل نمی شود بلکه از طریق رابطه جنسی و سرنگ های مشترک انتقال می یابد.

پیشگیری با دارو:مصرف روزانه یک دوز از داروهای ضد رتروویروسی قبل از قرار گرفتن در معرض ویروس که می تواند خطر ابتلا را تا 99% کاهش دهد.

 استفاده از کاندوم

پیشگیری و درمان بیماریهای مقاربتی : این بیماری ها خطر ابتلا به HIV را افزایش می دهد.

انتقال از مادر به کودک: که شامل تمام مراحل بارداری است.غربالگری و اجرای درمان رتروویروسی مادر در اوایل بارداری خطر انتقال را به شدت کاهش می دهد.از آنجا که ویروس از طریق شیر مادر نیز منتقل می شود از شیردهی نوزاد باید اجتناب کرد.

استفاده نکردن از سوزن مشترک برای تزریق

برای جلوگیری از HIV بعد از مواجهه با آن چه توصیه می شود؟

اگر از طریق فعالیتهای پرخطر در معرض قرار گرفته باشید، مصرف 28 روزه داروهای HIV بهترین راه پیشگیری از ایدز در ساعات اولیه است تحقیقات نشان می دهد پیشگیری پس از مواجهه(PEP) اگر در عرض 27 ساعت پس از انتقال ویروس شروع شود، می تواند خطر ابتلا را تا 81 درصد کاهش دهد.

بهترین راه پیشگیری از ایدز چیست؟

                                 صحبت صریح و بی پرده در مورد آزمایش HIV با همسر و انجام آزمایش قبل از رابطه جنسی

  • ·        انتخاب رفتارهای جنسی کم خطر و با  کاندوم
  • ·        محدود کردن تعداد شرکای جنسی
  • ·        انجام آزمایش برای بیماریهای مقاربتی برای خود و شریک جنسی خویش و همچنین انجام فرآیند درمان در صورت ابتلا
  • ·       استفاده  از تجهیزات استریل و غیرمشترک در صورت تزریق مواد مخدر

 

در مورد علائم بیماری ایدز کمی توضیح دهید:

عفونت HIVدر سه مرحله اتفاق می افتد بنابراین علائم این بیماری بستگی به مرحله ای که بیمار درآن هست، دارد.

مرحله اول: نشانه های بحرانی عفونت

در این مرحله علائم شبیه به سایر بیماریهای ویروسی است و با آنفولانزا مقایسه می شود. یک یا دو هفته طول کشیده و سپس از بین می روند.این علائم شامل سردرد، خستگی، درد ماهیچه ای، گلودرد، گره ی لنفی متورم شده و تب می باشد.

مرحله دوم: علائم نهفتگی بالینی

بعد از اینکه سیستم ایمنی در مبارزه با HIV شکست می خورد، علائم از بیم می رود. بدون درمان، بیمار بدلیل ضعف سیستم ایمنی در معرض سایر عفونت ها قرار دارد. ممکن است متوجه این بیماری نشود و آنرا انتقال دهد.

مرحله سوم: علائم ایدز

ایدز مرحله پیشرفته عفونت HIV است و این زمانی است که سیستم ایمنی  به طور عمیقی آسیب دیده است. در این مرحله فرد مبتلا ممکن است عفونت جدیدی بگیرد مثل نوعی سرطان پوست و یا نوعی بیماری ریوی(پنومونیپنوموسیستیس)

اگر فرد،مبتلا بود اما از آن آکاه نشد، ممکن است بعد از داشتن علائمی مثل خستگی دائمی، تب بشتر از 10 روز، عرق های شبانه، کاهش وزن بدون دلیل مشخص،نقطه هایی ارغوانی تنگی نفس اسهال طولانی و شدید، کبودی یا خون ریزی بی دلیل، عفونت های دهان و گلو و یا اندام تناسلی از وجود بیماری خود آگاه شود.

در زندگی مبتلایان به این بیماری و اطرافیان آنها چه ملاحظاتی باید در نظر گرفته شود؟

از آنجا که ویروس از طریق بغل کردن یا گرفتن دستهای فرد مبتلا،عطسه و سرفه، بزاق دهان، عرق، پوست، مدفوع، ادرار،بوسیدن و نشستن کنار فرد مبتلا منتقل نمی شود، نسبت به کسی که می دانید مبتلاست حساسیت زیادی به خرج ندهید و او را آزرده خاطر نکنید. فرد مبتلا نیز نباید بیماری اش را مخفی کند و دیگران را در شرایطی قرار دهد که می داند امکان ابتلای آنها بالاست.

آیا این بیماری درمان دارد؟

درمانی برای این بیماری نیست اما درمان های ضد ویروسی می تواند ویروس را کنترل کند. به این معنا که این افراد می توانند زندگی طولانی داشته باشند.

و کلام آخر:

 "با رعایت هر چه بیشتر موارد پیشگیری و انتقال در حفظ جان خود و عزیزانمان کوشا باشیم ."رسانه جدید

۱۷ آذر ۱۴۰۲ ۱۸:۰۲
تعداد بازدید : ۲۵۹
کد خبر : ۱۴,۴۹۰

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید